Warning: mysqli_connect() [function.mysqli-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100236 in /home/motortec/public_html/inc/dbc.php on line 2
Drinak 600 - Snažni remorker domaće proizvodnje | Motortech Consulting d.o.o. Pula

Vijesti

Drinak 600 - Snažni remorker domaće proizvodnje

Drinak 600 - Snažni remorker domaće proizvodnje

Novi domaći remorker Drinak 600 višenamjensko je radno plovilo koje u malom pakiranju nudi mnoge mogućnosti, poput primjerice povlačenja mreža te tegljenja plovila. Možda će se dimenzijama učiniti malen, ali ovaj remorker s istarskog navoza ima mnoge kvalitete koje će naročito cijeniti oni kupci kojima treba svestrani radnik

Dragi čitatelji, iako vam iz broja u broj predstavljamo brze glisere koji rijetko kada plove brzinama ispod 30 čvorova, ovoga puta ćemo vas pobliže upoznati s posve drugačijim tipom plovila čija je osnovna i jedina namjena rad, rad i samo rad. Na prošlogodišnjem nautičkom sajmu u Biogradu, u sklopu izložbenog prostora pulske tvrtke Motortech Consulting, hrvatskoj javnosti je po prvi puta službeno predstavljen novi čelični remorker Drinak 600. Zbog skromnih dimenzija i duljine od svega šest metara, te specifičnog dizajna bez kabine izazvao je veliko zanimanje javnosti. Mi smo zaplovili ovim višenamjenskim plovilom i uvjerili se da je spreman za sve vrste poslova. Izvana i iznutra

Drinak 600 već na prvi pogled jasno pokazuje da se radi o pravom radnom plovilu. Velika širina i visina trupa, te čista paluba, bez kabine, ali s grotlima, govore da se ne radi o plovilu za uživanje na moru već o pravom radniku. Nedostatak je to što nema ograde, pa je pri kretanju po skliskoj palubi nužan oprez, a zbog prostranog pramčanog i krmenog dijela ulazak i izlazak su vrlo lagani. Palubna površina prekinuta je s dva grotla. Grotlo bliže pramcu je u biti skiperski kutak, a budući da je prostor vrlo skroman u njega stanu najviše tri osobe, i to "uredno" poslagane. U tom grotlu nema nikakvog sjedala, pa se mora upravljati stojeći na nogama. Oskudni komfor nagovještava kako plovilo nije predviđeno za dugotrajne plovidbe. Krmeno grotlo je u biti strojarnica prekrivena s dva, međusobno spojena poklopca. Dimenzije strojarnice su poprilične, a oko motora ima i više nego dovoljno mjesta za servisiranje i pregled, pa to ne bi trebalo predstavljati problem. No, problem bi moglo predstavljati to što nema adekvatnih stepenica za spuštanje u strojarnicu. Između skiperskog i motornog prostora na palubi, smještena je glavna bitva koja služi prihvatu konopa za tegalj. Zanimljivo je napomenuti kako je Drinak 600 opremljen specifičnom bokoštitnicom koja se sastoji od međusobno odvojenih gumenih sekcija. Time se eventualna oštećenja pojedinih dijelova bokoštitinice rješavaju umetanjem novih dijelova. U ovom slučaju ugradnja klasične bokoštitnice iz jednog komada ne bi imala smisla jer bi se kod svakog oštećenja morala kompletno skidati i postavljati.

Dojmovi s plovidbe

Drinak 600, kao što se može vidjeti na fotografiji iz proizvodnje, ima prilično duboku kobilicu koja se proteže cijelom dužinom. Plovilo uz visinu od 130 centimetara ima i jako dubok gaz, pa je velikim dijelom uronjeno ispod razine vode, što u kombinaciji sa širinom doprinosi velikoj stabilnosti. Motor je smješten vrlo nisko, u dnu strojarnice, čime se dodatno dobilo na stabilnosti. Testirani Drinak 600 bio je opremljen četverocilindričnim brodskim turbodizelskim motorom Isuzu UM4 BG1 TCX od 200 konjskih snaga koji je osovinskim vodom preko kopče direktno spojen na trokraki propeler promjera 800 milimetara. Uz snažan motor, i ugrađena kopča Dong omjera redukcije 1 : 3,6 zaslužna je za veliku potisnu silu, već od najnižih okretaja. Zato Drinak 600 u plovidbi djeluje kao da ga ništa ne može zaustaviti. Prema podacima proizvođača, sila potega na kuki iznosi između 1,5 i 2 tone, pa se bez problema mogu tegliti i plovila istisnine od 200 tona brzinom od 5 do 6 čvorova. Iako se radi o radnom plovilu, podatak o maksimalnoj brzini od 8,5 čvorova je respektabilan. Upravljivost u skučenim prostorima je, usprkos samo jednom motoru iznenađujuće dobra. Drinak 600 je moguće zakrenuti gotovo u mjestu, jer trup reagira već na male pomake poluge gasa. Zbog specifične kormilarnice stječe se dojam kao da se nalazite u kakvom borbenom vozilu.

Zaključak

Drinak 600 je višenamjensko radno plovilo koje nudi gotovo neslućene mogućnosti. Tako se motorizacija može kretati od svega 40, pa sve do preko 300 konjskih snaga. Cijena testiranog modela s motorom Isuzu snage 200 konjskih snaga započinje od 46.000 eura bez PDV-a. Pritom valja napomenuti kako se dimenzije poput širine i visine trupa mogu korigirati ovisno o zahtjevima kupaca. Može se ugraditi i kabina ili se u krmenom dijelu može ostaviti slobodni prostor, primjerice za kašete ili vrše. Kao što možete vidjeti, Drinak 600 nudi mnoge mogućnosti, pa konačan izgled plovila ovisi o vlasnikovim afinitetima.

Projekt Drinak 600

Mali remorker predstavlja zajednički uradak tvrtke Mauros I iz Vodnjana i Motortech Consulting iz Pule. U pogonima Maurosa I izrađuje se čelični trup remorkera, a ugradnja motora i završno opremanje odvijaju se u pogonima pulske tvrtke Motortech Consulting. Projekt Drinak 600 potpisuju projektanti Goran i Dragan Mikovilović koji iza sebe već imaju nekoliko projekata manjih plovila. Remorker se izrađuje od čeličnih limova takozvanom uzdužno-poprečnom gradnjom s 8 rebara dimenzija 70 x 8 milimetara. Zanimljivo je da Drinak ima i tri nepropusne komore. Do sada je proizvedeno pet remorkera, a za izgradnju jednog potrebno je oko četiri mjeseca. Iako su dizajn i izgled remorkera unificirani, moguće su korekcije, ovisno o prohtjevima kupaca. Tako smo primjerice prilikom našeg posjeta brodograditelju imali prilike pogledati model širine 2,20 metara u odnosu na 2,50 metara kod testiranog modela. Drinak 600 prvenstveno je zamišljen kao višenamjensko plovilo za tegljenje većih plovila i razvlačenje mreža. Zbog svojih kompaktnih dimenzija Drinak 600 može vrlo efikasno poslužiti kao remorker za tegljenje plovila unutar luka i marina. Velika snaga i okretnost čine ga gotovo idealnim za potrebe marina s velikim megajahtama, jer bez problema može tegliti plovila istisnine i preko 200 tona. Može poslužiti i većim ribarskim brodovima za potezanje mreža kao i zamjena manjih kaića, ribogojilištima i svima onima koji nešto vuku.

Motortech Consulting d.o.o.

Pulska tvrtka smještena u prostorima brodogradilišta Uljanik osnovana je 1994. godine i specijalizirala se za servis manjih motora te licencnu proizvodnju motora S.E.M.T. Pielstick. Tako su u tvrtki specijalizirani za servis i remont regulatora, visokotlačnih pumpi te turbopuhala. Uz to u pulskoj tvrtki su predstavnici i serviseri za brodske motore MTU, Isuzu, Caterpillar, Volvo Penta, Famos, Iveco Aifo, Lombardini i S.E.M.T. Pielstick. Iz popisa posebno valja izdvojiti legendarnu japansku tvrtku Isuzu, u nas donedavno zapostavljenu. Sasvim neopravdano, jer radi se o jednom od najkvalitetnijih svjetskih proizvođača motora s bogatim iskustvom još od davne 1936. godine kada su započeli s proizvodnjom dizelskih motora. Smatra se jednim od pionira u proizvodnji modernih dizelskih motora, a veliku pažnju posvećuju smanjenju emisije ispušnih plinova kod motora. Isuzu je prvenstveno jedan od vodećih svjetskih proizvođača lakših teretnih vozila, a sektor brodskih motora čini samo 3% proizvodnje. Proizvodi prvenstveno medium i heavy duty motore s malim brojem okretaja raspona snage od 30 do 750 konja. Zanimljivo je kako njihovi motori zadovoljavaju Euro 3 norme i to bez korištenja common-rail tehnologije ubrizgavanja goriva. Također, ono što je specifično za motore Isuzu, imaju mogućnost korištenja snage s obje strane. Primjerice uz ugradnju kopče s jedne strane motora, s druge strane, kod remenice se može spojiti primjerice generator ili pumpa.