Warning: mysqli_connect() [function.mysqli-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100613 Library:100505 in /home/motortec/public_html/inc/dbc.php on line 2
Pulski Motortech Consulting isporučio dizel električni agregat za nuždu za povijesno poznati brod Galeb | Motortech Consulting d.o.o. Pula

Vijesti

Pulski Motortech Consulting isporučio dizel električni agregat za nuždu za povijesno poznati brod Galeb

Pulski Motortech Consulting isporučio dizel električni agregat za nuždu za povijesno poznati brod Galeb

Prva velika isporuka pulske tvrtke Motortech Consulting u 2021. godini izvršena je proteklog tjedna, a radi se brodskom dizel električnom agregat za nuždu za brod Galeb.

Agregat Tip ADB HCM534C – D2876LE201 koji se sastoji od diesel motora proizvodnje MAN i trofaznog sinkronog generatora proizvodnje STAMFORD, nazivne snage 250 kW i nazivnog napona 3 x 400V, frekvencije 50 Hz @ 1500 rpm  dio je obnove ovog broda u sklopu EU projekta pod nazivom  „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Riječ je se o povijesno poznatom brodu koji je svoju plovidbu započeo nakon izgradnje 1938. godine u talijanskom brodogradilištu Ansaldo u Genovi a koji je 5. studenog 1944. potopljen u savezničkom bombardiranju u riječkoj luci.

Poslije obnove u pulskom brodogradilištu Uljanik, 1947. uvršten je u sastav mornarice kao Školski brod Galeb a svjetsku je slavu stekao kao ploveća rezidencija maršala Tita. Nakon Titove smrti, brod je otvoren za posjete raznih organizacija, škola i slično. Krajem devedesetih  godina brod je prodan grčkom brodovlasniku no zbog bankrota vlasnika nije preuređen.

Ministarstvo kulture proglasilo  je Galeb  2006. godine kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a Grad Rijeka ga je 2009. otkupio s namjerom da ga preuredi u muzej. Po završetku rekonstrukcije i opremanja brod Galeb će na ukupno 5.565 m² imati kulturnu namjenu za stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino i kreativne radionice, a osim kulturne namjene, Galeb će imati i komercijalnu namjenu – hostel, bar/restoran, i suvenirnica.